HTML

Javaslat

Elsőre őrült , de valójában jobbító szándékú ötleteket szeretnék itt közzétenni , amelyek néha radikális átalakítással máskor csak Kolombusz tojása módjára megvilágosító ötlettel löknének egyet az ország szekerén.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Alkotmányos fair-play javaslat

2008.06.13. 10:58 Teiresziasz

Fura országban élünk, nálunk az országgyűlési képviselő mind a gyevi bíró unokája. Alig van olyan törvény, amelyik alól ne lennének kivéve.

Javaslatom nem egyszerűen a képviselői kiváltságok megnyírbálása és a demokrácia védelmében egyedül a képviselői mentelmi jog meghagyása mellett valamennyi kivétel eltörlése, hanem a törvényhozásban fair play-t hozó különleges, alkotmányban lefektettett képviselői jogállás megteremtése:

A képviselőre legyen érvényes valamennyi jogszabály.

A képviselő jogilag essen bele valamennyi jogalanyi kategóriába. Legyen férfi és nő.  Legyen vállalkozó (EVÁs és nem EVÁs is!) és alkalmazott. Legyen nyugdíjas és aktív. Bármilyen szabály ír elő valami teendőt egy állampolgárnak vagy jogi személynek, azt a képviselőnek is teljesítenie kell.

Legyen köteles minden adminisztratív terhet, amit amúgy csak mások nyakába akaszt, maga is viselni. Természetesen ehhez igénybe veheti a szükséges mértékben megnövelt képviselői alkalmazottak és infrastruktúra segítségét. De ezzel legalább a saját bőrén érezné valamennyi meghozott törvény súlyát, azonnal felfedezné azok gyakorlatban való kivitelezhetetlenségét, és végre nem  születnének felesleges adminisztrációt növelő törvények.

Szólj hozzá!

Címkék: politika közélet

A bejegyzés trackback címe:

https://javaslat.blog.hu/api/trackback/id/tr75517952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása