HTML

Javaslat

Elsőre őrült , de valójában jobbító szándékú ötleteket szeretnék itt közzétenni , amelyek néha radikális átalakítással máskor csak Kolombusz tojása módjára megvilágosító ötlettel löknének egyet az ország szekerén.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Open-Source APEH

2008.06.19. 16:01 Teiresziasz

Kicsit szakbarbár javaslat a részemről, mivel magam is foglalkozom programozással, de erősíteném a szoftveres lobbyt a jogásszal szemben a következő ötlettel:

Adó-, bérszámfejtő- ,könyvelő,  illeték kiszámító stb számításokat is tartalmazó jogszabályok helyett adjon ki az APEH ill. Pénzügyminisztérium/Országgyűlés szoftverekbe illeszthető forráskód modulokat.

Az összes témába vágó szoftver készítője amúgy is lefutja a kört az APEH-nél, amikor az ellenőrzi, hogy a program működése megfelel-e az éppen három hónapig még érvényes jogszabályi környezetnek, tegyük egyszerűbbé mindenki dolgát.

A szoftverkészítő csak beemelné az állami pénzen elkészíttetett forráskódot, és ezzel már igazolt is volna a megfelelés. Természetesen a védettség fordítva is működne, tehát nem lehetne számítási hiba miatt megbűntetni azt, aki a kiadott kóddal esetleg rossz eredményre jut. Mivel a kód volna maga a jogszabály.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy ez csak a szoftvereseknek jó, gondoljuk tovább: ha az állami forráskód elég mélyen lefedi a programok adatszerkezetét és funkcionalitását, akkor az adóellenőrzés sokat egyszerűsödhet: az adóellenőr gyakorlatilag a saját szoftvere előtt ül akkor is, ha az én könyvelésemet vizsgálja, hiszen apró kezelési eltérésektől eltekintve ugyanazt tudja minden program. Legalább egy minimum szinten. Azonnal átlátja, eltájékozódik, ismert jelentéseket és statisztikákat olvashat belőle. Egy óra alatt végez, ahelyett, hogy hetekig nyálazná az irattárat. Kevesebb ellenőr elég, csökken az állami vízfej.

Sőt extrém esetben önfeljelentő algoritmus is készíthető, ami azonnal pirossal bekarikázza a gyanús tételeket.

Még az is lehet, hogy végre megtanulunk adót fizetni. Nekem személy szerint a sok gumiszabály okozta folytonos büntetésfrásztól való megszabadulás jelentené a fő vonzerőt.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://javaslat.blog.hu/api/trackback/id/tr62529331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása